Tradisjonell norsk sjømat

Det er mye godt og sunt om kommer ut av havet, og det er en ren fornøyelse å tilberede mat med så ferske råvarer som mulig. I de fleste stedene i Norge er det faktisk mulig å få tak i gode og ferske råvarer, og disse gir en langt bedre kvalitet enn det som en gang er blitt frosset ned. Prøv derfor å få tak på fersk torsk når du skal lage denne retten.

Ovnsbakt torskefilet med klippfisk og potetmos

Det første man må gjøre er å skaffe seg omtpaella-272435_960_720rent 300 gr. torsk per person. Se til at fisken er renset, og ta bort skinn og bein. Vask så fisken under litt rennende, kaldt vann. Kutt fileten opp i porsjonsskiver, og legg dem på et stekebrett som er dekket av bakepapir. Etter det putter du en tynn skive smør på fisken, samt salt og pepper. Sett så det hele i kjøleskapet. Det tar kun femten minutter før det er ferdig stekt, slik at det er lurt å vente med stekingen til alt det andre er ferdig. Du kan sette stekeovnen til å bli varm i mellomtiden, slik at den holder 120 grader når fisken skal inn.

Det neste som må tilberedes er hvitløken. Skrell feddene. Som regel holder det med noen båter til hver. Kok opp litt vann, kast feddene oppi for en liten stund. Tørk deretter feddene med litt kjøkkenpapir, og stek dem i litt olivenolje. Etter at fisken er ferdig bruker du dem til pynt og smak på toppen av fisken.

Klippfisken skal i potetmosen

Når man skal lage potetmos er det første man trenger kokte poteter. Ca. 200 gr. per pers er nok. Kok potetene i usaltet vann, og kutt gjerne bitene mindre, slik at de raskere blir myke.

Kok deretter opp melk, og la klippfisken ligge og trekke i melken en liten stund, til den blir myk.

Deretter bruker du 2 dl. av melken fra klippfisken sammen med litt smør, blander dette med potetene, og moser det hele sammen. Krydre det hele med muskat, med salt og med pepper, etter egen smak. Litt dill er heller ikke å forakte. Deretter røres resten av klippfisken inn i mosen, sammen med litt olivenolje.

Dander det hele på toppen av den stekte fisken. Om du ønsker noe grønt ved siden av så kan en salat av ferske grønnsaker være tingen. Avocado, cherrytomater og rød løk, blandet til en salat med balsamico, olivenolje og salt og pepper, er en god ledsager til retten.