Norsk sjømat fra Lofoten

  • Fingermat
  • Helstekt fylt ørret
  • Sushi

Det finnes mange gode alternativer for den som inviterer til middagsselskap, og om man har hele ettermiddagen på å sette sammen et måltid, så kan det være en anledning for å imponere litt, og faktisk lage mye forskjellig.

Et annet godt tips er å invitere flere til å være med på å lage det som man senere skal spise, men husk, jo flere kokker, jo mer søl, er fortsatt en regel som man burde ha i bakhodet. Det holder med tre til fire motiverte sjeler på kjøkkenet, så kan andre folk gjøre noe annet mens de venter, som for eksempel å ta seg en øl og nyte sola.

En god åpner som en begynnelse på et måltid

Det kan hende at ikke alt er klart når de første gjestene banker på døren, og da gjelder det å være forberedt. Litt kald drikke, eller forfriskninger er en god begynnelse. Om du vil tilby noe som varmer opp maven, og som skjerper appetitten, kan fingermat, eller det som på fransk kalles en ‘munnfull’, være det riktige valget. Det finnes flere gode alternativer. Noen er enkle, mens andre krever mer forberedelse.

Den enkle varianten kan være at man kjøper litt forskjellige kjeks, som så danderes med forskjellige fisk som man ka8226011208_f443f13914_bn spise kaldt. Kaviar av forskjellige slag er en sikker vinner, og bør få lov til å ligge alene på kjeksen. Andre gode pålegg for kjeksen er røket eller gravet laks og ørret, som man kan kombinere med mange forskjellige ting. Til gravet laks er det tradisjon å bruke sennep og dill. Kjøp gjerne den grove sennepen, slik at kornene gir ekstra konsistens. For røket laks kan man bruke en kombinasjon av rømme og cottage cheese, sammen med avocado eller fersk oregano.

Kos med sushi

En annen, men mer kompleks finger-mat kan være sushi. Den som alt kan å lage sushi, vet at dette er enkelt, men at det krever en viss planlegging og raskt arbeid. Du må koke risen først, og den må kjøles ned litt, før du kan begynne å lage retten. Du må også finne sjøgress-papir for å lage rullene, men i de større norske byene er ikke dette lenger et problem. I tillegg er det veldig greit å ha en bambusmatte for å rulle sammen det du lager. Du trenger heller ikke kun fylle rullene med fersk fisk. Man kan bruke både frukt og grønnsaker, eller kokt eller stekt fisk. Snøkrabbe er et godt tips. Blander man krabbekjøttet med litt Snøfrisk, dill og hakket purre og litt sitron, er man garantert en god rull.

Sprøstekt ørret med agurksalat

Det er ikke alltid lett å gjøre alle til lags, selv om god mat i hovedsak ikke er et spørsmål om smak. Det er som regel noe som alle liker. Likevel kan det være lurt å sikre seg selv litt.

Litt av hemmeligheten bak en vellykket middag er timing. Det betyr at man som kokk har oversikt over hva som bør gjøres og når. En helstekt ørret med agurksalat og forskjellige grønnsaker er en rett som det for eksempel er lett å time. Man begynner med agurksalaten, som har godt av å stå og trekke litt. Man vasker eller skreller agurken. Så bruker man ostehøvelen på å lage skiver av agurken. Man kan lage dressing selv, med litt olivenolje, eddik, sukker, salt, dill, eller andre ingredienser som for eksempel litt gresk geitost, litt pepper og pizza-krydder. Hell gjerne litt vann i salaten for å forhindre at den blir tørr.

Når det kommer til ørreten bør man sikre at man har et halvt kilo hel ørret til hver gjest. Rens fiskene, eller kjøp dem ferdig renset. Om fisken er frossen så legg den i vann, og vask den. Behold gjerne hodet, som kan brukes til å skremme barna, eller kutt det av. Skrell en kvart hvitløk per gjest, press en kvart sitron per pers. Husk å kjøpe fersk dill, eller hent noe fra hagen. Brun hvitløken i en tørr panne, hakk den etterpå. Tilsett smør og dill i pannen, rull ørreten i blandingen, og fordel blandingen på innsiden av fisken. Tilsett også gjerne litt salt og pepper. Mye salt på skinnet gjør det ekstra digg. Rull så det hele inn i to lag aluminiumsfolie, og la det steke på 160 grader.