Drømmeferie i Lofoten

Uansett på hvilken tid av året man kommer på besøk i Lofoten, så er det en vakker reise gjennom en mektig natur, og en flott opplevelse. Landskapet inviterer fantasien, med en voldsomhet og en brutalitet, som kun de norske nordområdene kan by på. Det finnes også noen lune og trygge områder som gir en liten pause fra den overveldende naturen, men naturen er aldri langt unna. Kombinasjonen av det åpne havet med den grove sjøen og de høye fjellene som strekker seg i været, skaper et bilde som kontrasteres av de små fiskeværene som ligger i lune bukter, ved hvite sandstrender og glassklart vann.

I høysesongen kan det fort bli trangt om plassen på de små øyene som strekker seg ut i havet, men det finnes alltid små avkroker hvor man kan stikke seg unna, og hvor man kan unngå den jevne strømmen av turister som er ute etter å nyte omgivelsene til det fulle.

Om du likte Lofoten på sommerstid, byr også den snødekte Lofoten på en ekstra vakker opplevelse. Den arktiske vinteren byr på ett av naturens vakreste skuespill, med det dansende nordlyset som man ofte kan få øye på på polarhimmelen. Det er en overveldende fargeprakt som river over det snødekte landskapet. En overveldende opplevelse er garantert, og det andre som er garantert, er at langt mindre folk står klare til å tråkke deg på føttene.

Lofoten på sykkel

Den som vil ha nærkontakt med naturen, og som vil oppleve Lofoten, uten for mange avtaler for overnatting, kan ta sykkelen fatt, og pakke teltet i bagasjen. Allemannsretten er en av nordmennenes velsignelser, som gjør det mulig å blant annet besøke Lofoten, uten å booke noe i forveien. Husk at det er viktig at man tåler et vindpust og en regnskur innimellom.

Lofoten med bobilen eller campingvogna

Om man ikke er sprek nok tReine-3il å våge turen på sykkel, og om det ikke frister å farte over Lofoten i et telt, kan bobilen være et godt alternativ. Utover øygruppen finnes det en mengde rasteplasser som er tilpasset til akkurat dette formålet, slik at man slipper å overnatte på campingplasser hver natt.

Akkarvikodden på Moskenesøya er en av disse. Parkeringsplassen byr på en nydelig utsikt over havet, og det finnes egne benker for hver parkeringsplass. Om været tillater det kan man spise frokost i det fri. Som alle de gode rasteplassene langs Lofoten finner man her også et enkelt toalett.

Eggum byr på en fantastisk utsikt

Om man er på vei utover i øygruppen er Eggum en naturlig avstikker som byr på en vakker utsikt, og muligheten for å gå på do uten å gi avkall på sivilisasjonens gleder. Fiskeværet ligger på utsiden av Vestvågøy. Ut mot storhavet ligger en rasteplass som er omgitt av kunstig le. Rasteplassen ligger live ved fiskeværet Eggum som har rundt 100 fastboende og en butikk hvor man kan finne det nødvendigste. Like ved begynner også et flott naturvern-område. Mange tar turen til Eggum for å oppleve midnattssolen som brer seg ut over Atlanteren.

Nusfjord byr på områdets historie

Nusfjord er et av landsdelens best bevarte historiske fiskevær. I dag fungerer været som et levende museum over hvordan livet i Lofoten utartet seg for rundt 100 år siden. Museet byr på en gammeldags landhandel, et tran-damperi, samt et sagbruk og en smie. Man kan også spise i museets restaurant, og man kan overnatte i en av fiskeværets rorbuer.

Mange severdigheter i Lofoten

Lofoten er i løpet av årene blitt tilpasset en moderne turistindustri, og turismen utgjør i dag en like sterk økonomisk faktor som det historiske fisket. Dette er noe som blir tatt hensyn til i regionen, og det er blitt enkelt for folk å finne både overnatting, og rasteplasser.